EN
/ VETUNI / O UNIVERZITĚ / NOVINKY A MÉDIA / Aktuality / Novinky 2020 / Ocenění ZLATÁ Chuť jižní Moravy 2020 má právo užívat dvanáct regionálních výrobků

Ocenění ZLATÁ Chuť jižní Moravy 2020 má právo užívat dvanáct regionálních výrobků


Brno 16. července 2020, den, kdy se uskutečnilo hodnocení soutěžních vzorků jihomoravských potravinářských soutěží – 11. ročník o prestižní značku Regionální potravina Jihomoravského kraje, kde jsou výrobky zařazeny do devíti kategorií. Následně jsou ohodnocené výrobky přiřazeny ke dvanácti kategoriím systému soutěže o ocenění „ZLATÁ Chuť jižní Moravy 2020“, jejíž kategorizace v historii 15. ročníků je bližší specifikům jižní Moravy, např. nápoje jsou zde ve dvou kategoriích (odděleně alkoholické a nealkoholické), dále tu jsou samostatné kategorie pro výrobky mražené, z ryb, hotové výrobky atd. Tento systém více podporuje zájem i malých a výrazně specifických jihomoravských producentů o soutěž a o jejich prezentaci u spotřebitelů. Druhým kladem jihomoravského systému tzv. „ZLATÁ Chuť“ je, že všechny ostatní soutěžní výrobky, které splnily kvalitativní a soutěžní kritéria a byly hodnoceny, získávají právo užívat ochrannou (registrovanou) známku „Chuť jižní Moravy 2020“, umisťují se na „druhém místě“.

V 15. ročníku soutěže „ZLATÁ Chuť jižní Moravy 2020“, kde jsou výrobky hodnoceny ve dvanácti kategoriích, bylo hodnoceno 170 výrobků od 46 výrobců, kdy vítězný výrobek a výrobce získávají právo označení výrobku a firmy „Potravinářský výrobek Jihomoravského kraje 2020“, „Potravinářský výrobce Jihomoravského kraje 2020“ a logem (ochrannou známkou) „ZLATÁ Chuť jižní Moravy 2020“.

Výrobky hodnotily dvě 7členné komise tvořené zástupci Ministerstva zemědělství ČR, krajského úřadu, Státního zemědělského intervenčního fondu, Státní zemědělské a potravinářské inspekce, Státní veterinární správy ČR, Agrární komory ČR a Potravinářské komory ČR.

Soutěž „ZLATÁ Chuť jižní Moravy“ je organizována ve spolupráci institucí a pod záštitou jejich představitelů:

- Jihomoravský kraj hejtman JUDr. Bohumil Šimek - Mendelova univerzita v Brně rektorka prof. Ing. Danuše Nerudová, Ph.D. - VFU Brno rektor prof. MVDr. Alois Nečas, Ph.D., MBA - RAK Jm kraje předseda představenstva Ing. Václav Hlaváček, CSc.

„ZLATÁ Chuť jižní Moravy 2020“

15. ročník


Odborná komise navrhuje k ocenění následující výrobky v příslušných kategoriích:


1. Pekařské výrobky

Koláč ze skanzenu – Martina Harnošová

2. Cukrářské výrobky

Větrník – JK CUKRÁRNA s.r.o.

3. Mléko a mléčné výrobky

Kozí sýr přírodní dlouho zrající – Markéta Palánová

4. Maso a masné výrobky - tepelně opracované

Uzený špek z boků – Bedřich Vlach

 

5. Maso a masné výrobky – trvanlivé, včetně tepelně neopracovaných masných výrobků

Paštika Švestková s Rumem a tymiánem – e-jídlo.cz, s. r. o.

 

6. Ryby a rybí výrobky

Pstruh duhový – S.M.K., a.s. 


7. Ovoce a zelenina v čerstvé nebo zpracované formě

Tuřanské kysané zelí přírodní – AGRO Brno - Tuřany, a.s.


8. Mražené výrobky

Maková zmrzlina – Jiří Grygar Janský



9. Hotové výrobky – ostatní

Bramborové lokše s makovo-povidlovou náplní – Pekařství Křižák s.r.o.



10. Ostatní potravinářské výrobky

Želé ze slámového vína odrůdy Frankovka – Oldřich Drápal



11. Nealkoholické nápoje

Tuřanská zelná šťáva – AGRO Brno - Tuřany, a.s.



12. Alkoholické nápoje (kromě vína)

MarhuLové Sladké – Ing. Pavel Lacina