Brno 16. července 2020, den, kdy se uskutečnilo hodnocení soutěžních vzorků jihomoravských potravinářských soutěží – 11. ročník o prestižní značku Regionální potravina Jihomoravského kraje, kde jsou výrobky zařazeny do devíti kategorií.

Brno 16. července 2020, den, kdy se uskutečnilo hodnocení soutěžních vzorků jihomoravských potravinářských soutěží – 11. ročník o prestižní značku Regionální potravina Jihomoravského kraje, kde jsou výrobky zařazeny do devíti kategorií. Následně jsou ohodnocené výrobky přiřazeny ke dvanácti kategoriím systému soutěže o ocenění „ZLATÁ Chuť jižní Moravy 2020“, jejíž kategorizace v historii 15. ročníků je bližší specifikům jižní Moravy, např. nápoje jsou zde ve dvou kategoriích (odděleně alkoholické a nealkoholické), dále tu jsou samostatné kategorie pro výrobky mražené, z ryb, hotové výrobky atd. Tento systém více podporuje zájem i malých a výrazně specifických jihomoravských producentů o soutěž a o jejich prezentaci u spotřebitelů. Druhým kladem jihomoravského systému tzv. „ZLATÁ Chuť“ je, že všechny ostatní soutěžní výrobky, které splnily kvalitativní a soutěžní kritéria a byly hodnoceny, získávají právo užívat ochrannou (registrovanou) známku „Chuť jižní Moravy 2020“, umisťují se na „druhém místě“.

V 15. ročníku soutěže „ZLATÁ Chuť jižní Moravy 2020“, kde jsou výrobky hodnoceny ve dvanácti kategoriích, bylo hodnoceno 170 výrobků od 46 výrobců, kdy vítězný výrobek a výrobce získávají právo označení výrobku a firmy „Potravinářský výrobek Jihomoravského kraje 2020“, „Potravinářský výrobce Jihomoravského kraje 2020“ a logem (ochrannou známkou) „ZLATÁ Chuť jižní Moravy 2020“.

Výrobky hodnotily dvě 7členné komise tvořené zástupci Ministerstva zemědělství ČR, krajského úřadu, Státního zemědělského intervenčního fondu, Státní zemědělské a potravinářské inspekce, Státní veterinární správy ČR, Agrární komory ČR a Potravinářské komory ČR.

Soutěž „ZLATÁ Chuť jižní Moravy“ je organizována ve spolupráci institucí a pod záštitou jejich představitelů:

- Jihomoravský kraj hejtman JUDr. Bohumil Šimek - Mendelova univerzita v Brně rektorka prof. Ing. Danuše Nerudová, Ph.D. - VFU Brno rektor prof. MVDr. Alois Nečas, Ph.D., MBA - RAK Jm kraje předseda představenstva Ing. Václav Hlaváček, CSc.

„ZLATÁ Chuť jižní Moravy 2020“

15. ročník


Odborná komise navrhuje k ocenění následující výrobky v příslušných kategoriích:


1. Pekařské výrobky

Koláč ze skanzenu – Martina Harnošová

2. Cukrářské výrobky

Větrník – JK CUKRÁRNA s.r.o.

3. Mléko a mléčné výrobky

Kozí sýr přírodní dlouho zrající – Markéta Palánová

4. Maso a masné výrobky - tepelně opracované

Uzený špek z boků – Bedřich Vlach

 

5. Maso a masné výrobky – trvanlivé, včetně tepelně neopracovaných masných výrobků

Paštika Švestková s Rumem a tymiánem – e-jídlo.cz, s. r. o.

 

6. Ryby a rybí výrobky

Pstruh duhový – S.M.K., a.s. 


7. Ovoce a zelenina v čerstvé nebo zpracované formě

Tuřanské kysané zelí přírodní – AGRO Brno - Tuřany, a.s.


8. Mražené výrobky

Maková zmrzlina – Jiří Grygar Janský



9. Hotové výrobky – ostatní

Bramborové lokše s makovo-povidlovou náplní – Pekařství Křižák s.r.o.



10. Ostatní potravinářské výrobky

Želé ze slámového vína odrůdy Frankovka – Oldřich Drápal



11. Nealkoholické nápoje

Tuřanská zelná šťáva – AGRO Brno - Tuřany, a.s.



12. Alkoholické nápoje (kromě vína)

MarhuLové Sladké – Ing. Pavel Lacina



Studuj na Fakultě veterinárního lékařství

 

Více zde

Studuj na Fakultě veterinární hygieny a ekologie

 

Více zde

TEXT