Regionální agrární komora JMK: Zlatá chuť Jižní Moravy 2018

26. června 2018, den, kdy se uskutečnilo hodnocení soutěžních vzorků jihomoravských potravinářských soutěží – 9. ročník o prestižní značku Regionální potravina Jihomoravského kraje, kde jsou výrobky zařazeny do devíti kategorií. Následně jsou ohodnocené výrobky přiřazeny ke dvanácti kategoriím systému soutěže o ocenění „ZLATÁ Chuť jižní Moravy 2018“, jejíž kategorizace lépe vystihuje specifika skupin potravin, např. nápoje jsou zde ve dvou kategoriích (odděleně alkoholické a nealkoholické), dále tu jsou samostatné kategorie pro výrobky mražené, z ryb, hotové výrobky atd. Tento systém více podporuje zájem i malých a výrazně specifických producentů o soutěž a o jejich prezentaci u spotřebitelů.


Druhým kladem jihomoravského systému tzv. „ZLATÁ Chuť“ je, že všechny ostatní soutěžní výrobky, které splnily kvalitativní a soutěžní kritéria a byly hodnoceny, získávají právo užívat ochrannou (registrovanou) známku „Chuť jižní Moravy 2018“, umisťují se na „druhém místě“.


Ve 13. ročníku soutěže „ZLATÁ Chuť jižní Moravy 2018“, kde jsou výrobky hodnoceny ve dvanácti kategoriích, bylo hodnoceno 193 výrobků od 54 výrobců, kdy vítězný výrobek a výrobce získávají právo označení výrobku a firmy „Potravinářský výrobek Jihomoravského kraje 2018“, „Potravinářský výrobce Jihomoravského kraje 2018“ a logem (ochrannou známkou) „ZLATÁ Chuť jižní Moravy 2018“.


Výrobky hodnotily dvě 8členné komise tvořené zástupci Ministerstva zemědělství ČR, krajského úřadu, Státního zemědělského intervenčního fondu, Státní zemědělské a potravinářské inspekce, Státní veterinární správy ČR, Agrární komory ČR a Potravinářské komory ČR.


Soutěž „ZLATÁ Chuť jižní Moravy“ je organizována ve spolupráci institucí a pod záštitou jejich představitelů:

 

  • Jihomoravský kraj hejtman JUDr. Bohumil Šimek
  • Mendelova univerzita v Brně rektorka prof. Ing. Danuše Nerudová, Ph.D.
  • VFU Brno rektor prof. MVDr. Alois Nečas, Ph.D., MBA
  • RAK Jm kraje předseda představenstva Ing. Václav Hlaváček, CSc.


„ZLATÁ Chuť jižní Moravy 2018“


Odborná komise navrhuje k ocenění následující výrobky v příslušných kategoriích:

 

  1. Pekařské výrobky Terezičky – Martina Harnošová
  2. Cukrářské výrobky Míša dort – Pekárny Blansko a.s.
  3. Mléko a mléčné výrobky Kozí sýr zrající - přírodní – Markéta Palánová
  4. Maso a masné výrobky tepelně opracované TLAČENKA – Josef Jůza
  5. Maso a masné výrobky – trvanlivé, včetně tepelně neopracovaných masných výrobků Tuřanská sušená klobása – Jan Bubla
  6. Ryby a rybí výrobky - SIVEN AMERICKÝ – S.M.K., a.s.
  7. Ovoce a zelenina v čerstvé nebo zpracované formě Meruňkový džem výběrový (EXTRA) – Ing. Marcel Malůšek
  8. Mražené výrobky - Ovocná mražená dřeň jablečná – Ovocnářské družstvo
  9. 9. Hotové výrobky – ostatní Bramborové lokše s makovo-povidlovou náplní – Pekařství Křižák s.r.o.; Nudle široké s medvědím česnekem – RAMDAM s.r.o.
  10. Ostatní potravinářské výrobky Svatojánské ořechy – Chuť Moravy s.r.o.
  11. Nealkoholické nápoje Jablečný mošt – odrůda Braeburn – AGRO Stošíkovice, s.r.o.
  12. Alkoholické nápoje (kromě vína) - MarhuLové Sladké – Ing. Pavel Lacina

 

Regionální agrární komora Jihomoravského kraje

google+
Palackého tř. 1946/1, 612 42 Brno, Česká republika, tel. 541 561 111, vfu@vfu.cz, ID datové schránky: y2cj9e8, elektronická podatelna: podatelna@vfu.cz This website hasn't the responsible person